In deze rubriek zetten we ieder jaar een aantal kunstenaars, die mee doen, extra in de spotlights
Wemeldinge
Kunst- en Natuurroute
We zijn dringend opzoek naar helpende handjes voor het organiseren van de route. Zie nieuws
Voor het laatst geüpdatet op: 23 november 2021
Mohammad Abo Zarraa (Aleppo, 1968). Woonde met zijn gezin in het oude oostelijke deel van Aleppo, waar mensen met uiteenlopende religies en levensovertuigingen vreedzaam bij elkaar woonden. Totdat in 2012 alles veranderde door de burgeroorlog. Als kind werd hij getroffen door polio en sindsdien gaat hij in een rolstoel door het leven. Creativiteit was zijn antwoord. Hij werd edelsmid en cartoonist. Zijn rauwe en kritische tekeningen werden meestal geweigerd door Syrische uitgevers, maar verschenen wel in kranten in omringende landen en werden getoond op nationale en internationale exposities. Nadat in 2014 zijn huis door een raket werd getroffen, besloot het gezin Syrië te verlaten. Ze wonen nu in Grijpskerke in Zeeland. Hier pakte Mohammad de draad als cartoonist weer op. In zijn nieuwe tekeningen geeft hij met zwarte humor commentaar op het gruwelijke lot van zijn vaderland en verbeeldt hij de ups en downs van zijn nieuwe leven in Nederland.
In juni 2017 was een overzicht van zijn werk te zien in Middelburg. In oktober was hij één van de exposanten op Cartooning Syria, een internationale reizende tentoonstelling met het werk van meer dan dertig Syrische cartoonisten die nu in Europa en Noord-Amerika wonen.
Volg zijn werk op facebook: f: Karekater Selvar.
April In Mij. Een nieuwe lente, een nieuw begin.
Zo voelt het voor mij elke keer als ik aan een nieuw werk begin. De cyclus van de seizoenen begint weer van voor af aan.
Met textiel en naald en draad als mijn medium onderzoek ik thema’s rond het mens- en met name het vrouwzijn. Ik experimenteer met allerlei technieken en bewerk de stof met verf, druktechnieken, gebruik eigen foto’s, borduur met de hand en teken uit de vrije hand met de machine, haak en vilt. Dit combineer ik met teksten die tijdens het werken spontaan naar boven komen.
In mijn werken spelen kleur, vrouwen, bloemen en vogels de hoofdrol. Ik gebruik hierbij graag textiel met een verleden, als een verbinding met de generaties vrouwen voor mij.
Naast mijn Textielschilderijen en Artquilts maak ik tassen, designkrukjes, sieraden en sjaals in dezelfde kleurrijke stijl als mijn kunst, waarin vaak oud textiel gecombineerd wordt met een eigentijdse vormgeving.
Op mijn website www.aprilinmij.nl vind je meer foto’s van mijn werk (onder het kopje ‘eigen werk’) en toegepaste kunst (onder het kopje ‘winkel’).
Daarnaast geef ik met veel plezier creatieve cursussen en workshops in de manier waarop ik zelf graag werk: intuïtief en meditatief. Ze zijn gericht op het (terug)vinden van je eigen creatieve stem en weer meer in balans komen. Minder hoofd en meer gewoon maar doen. Even tijd voor jezelf en stilstaan bij wat echt belangrijk is voor jou. Nieuwe dingen ontdekken. En verrast worden door wat er zo onverwacht uit je handen gekomen is!
Dit doe ik in mijn Atelier April In Mij in Middelburg of op locatie.
GREET LYKLEMA behoort al jaren tot de vaste kern van kunstenaars die deelnemen aan de Kunst en Natuurroute. Voor de trouwe bezoekers aan de route is haar werk en haar magnifieke kleurgebruik zondermeer herkenbaar.

Dit zei Anneke Schenk over het werk van Greet Lyklema:

okeren aarde, diepblauwe zeeën
en rode valleien vloeien samen.
zonnestelsels vallen uiteen.

amorfe vormen  dwarrelen omhoog
vanuit diepe oceanen.
het levensrad draait,
chaos wordt ordening.